Magyar English
KIVÉTELEZÉS TERVEZÉS ITERIOR

Signo

KIVÉTELEZÉS

Signo

TERVEZÉS

Signo

ITERIOR

TMS - hőszigetelő anyag

TMS - hőszigetelő anyag

TSM Ceramic - a folyékony kerámia szigetelő burkolat

Az orosz piacon a 2000-es évek elején jelent meg a folyékony kerámia szigetelő burkolat (FKSZ), azaz a TSM Ceramic. Alkalmazása az ipari és az építőipari objektumoknál gyorsan elterjedt. De mi is ez az ultra vékony szigetelés?

A TSM Ceramic összetétele A TSM Ceramic filmképző kerámiai töltőanyagból és egyéb speciális adalék anyagokból, például sztirol és akril latexből áll. A sztirol (kb. 20%) megadja az anyag keménységét, az akril (80%) pedig rugalmasságot és védelmet kölcsönöz a bevonatnak. A film, az akril kötőanyag tulajdonságainak köszönhetően, kitűnően ellenáll akár a szélsőséges időjárás viszontagságainak is, ezért a termékre 10 év garanciát vállalunk.

Rugalmassági íve 1 mm, csodálatos tapadást biztosít, ugyanakkor a keménysége is kb. 0,4 H/m2 az akrillal (keménység 0,2 H/m2 ) és PF zománcokkal (0,1-0,3 H/m2 ) szemben. Kerámia töltőanyaga olyan mikroszféra, mely levegő töltésű gömbökből áll, ez az elegy kész bevonat nagy részében megtalálható (az anyag 75%-ka). Ez biztosítja az anyag kiemelkedő energiatakarékossági hatékonyságát. Az anyag környezetvédelmi adalékanyagot tartalmaz (biocid, konzerváló, anti-gomba stb.). Ezek az adalékanyagok megelőzik az erjedési folyamatot, növelik az anyag tartósságát, és nem mellékesen megelőzik a gombák és a penész kialakulását is! Víz alapú anyaga környezetbarát, tehát nem szennyezi a környezetet.

A TSM Ceramic bevonat funkciója

A TSM Ceramic bevonat fizikai tulajdonságai jelentősen eltérnek a hagyományos szigetelés tulajdonságaitól.

Mint tudjuk, hőátadás a környezetben számos fizikai jelenség által létrejöhet:
• Hővezetéssel, közvetlenül
• Konvektív hőátadással
• Sugárzással Így a három alkotóelem összeségében meghatározza bármely fizikai test hővezető képességét.

3 TSM Ceramic - a folyékony kerámia szigetelő burkolat A TSM Ceramic anyagban a pórusok közötti terület kisülési állapotban van jelen. Mikro vákuum alakítja ki az anyagban a keramikus golyócskák azon tulajdonságát, amely által az leküzdhetetlen akadályt jelent a hőáramoknak. A gáz, amely a mikrogömbökben (mikroszférákban) található, gyakorlatilag nem vezeti a hőt. A hőátadási folyamatban először a mikrogömbök falát fűti, utána a mikroszférában lévő gázt. A továbbiakban a hő a szomszédos mikroszférába terjed át, így minden esetben keletkezik energiaveszteség. Figyelembe véve, hogy a gömb (mikroszféra) átmérője mikroszkopikus (= 10 mm.), a hőáram hosszú és kanyargós utat jár be, annak ellenére, hogy az anyag vastagsága 0,5-3 mm. Tehát a pórusok ritkasága jelentősen csökkenti a konvektív hőátadás összetevőit. Tudjuk, hogy a súlytalanságban konvektív hőcsere nincs is.

 

A TSM Ceramic nemcsak jó hőszigetelő, hanem áttetsző infravörös sugárzásának köszönhetően abszorpciós, kisugárzó és szórási tulajdonságai vannak, melyek alapvetően megváltoztatják a hőveszteség szerkezetét a bevonat felületén. Ezt konvektív veszteségnek nevezzük.

Felületi „levegő mosás” és „túl ragyogás” (sugárzási veszteség) jellemzi. A fenti tulajdonságai miatt a hőátadási tényező a TSM Ceramicnál (1,29-2,2 VT/m2 0 C) sokkal alacsonyabb, mint az egyéb építési és szigetelő anyagoknál (9-23 VT/m2 0 C). A TSM

Ceramic bevonat más high-tech technológiákkal szemben a következő mutatókkal rendelkezik:
• hőszigetelő
• vízszigetelő
• rozsdásodás gátló
• hangszigetelő
• penészedés gátló

Hatékonyságának kifejlesztése azért ütközött nehézségekbe, mivel ultravékony szigetelőanyagok nem szerepeltek az orosz szabványokban, nem volt technikai kutatás hasonló anyagokról, sőt alkalmas mérőberendezés sem volt. De a nanotechnológia segített az analizálásban.

A TSM Ceramic jellemzői: abszorpciós, együttható, hővisszaverő. Jelentősen különbözik más, hagyományos szigetelőktől: a színesfémektől, az építőanyagoktól vagy a szabványos hőcserélő szigetelőktől. Ezért a műszaki ellenőrzéséhez hőkamerát kell használni, és nagy hővisszaverő képessége miatt különleges eljárás kell hozzá.

A TSM Ceramic esetében a hagyományos érzékelők használata nem elegendő. Az érzékelők kalibrálása során végzett sugárzó modell segítségével, amely csak a kisugárzó képesség értékeinek mérésére szolgál, közel van a 0,99-hez a spektrális tartományokban 7-18 mkm. A felületi hőmérséklet mérése, a hagyományos szűrők használatával jelentős hibákhoz vezethet.

A TSM Ceramic kutatását Moszkvában, Szentpéterváron, Kijevben, Minszkben, Szamarában és más oroszországi városokban végezték. Elérték a kívánt hőmérséklet fenntartását, ezt energiatakarékossági mutatókkal igazolták. A TSM Ceramic bizonyítottan megmutatta, hogy magas hatásfokú anyag. A kutatás alapján megtudtuk, hogy az anyagvastagság 0,25 mm - 25%, 1mm - 40% hőszigetelést eredményez.

A TSM Ceramic bevonat előnye a hagyományos szigeteléssel szemben
1. Nagyon ellenálló a csapadékkal és a szélsőséges időjárással szemben.
2. Rendkívül ellenálló a napsugárzással szemben, UV védelmet biztosít.
3. Rekord alacsony hőmérsékletű üzemelés: -60 0 C 4. Garanciája: 10 év, külső használatra több, mint 20 év.
5. Magas fokú tapadás jellemzi.
6. Anti-korróziós tulajdonságai vannak: vízálló és rozsdásodás gátló.
7. Magas hőmérsékletű üzemelés, akár +260 C
8. A hőszigetelés felhordása nem munkaigényes.
9. Egyszerű a javítása és a szivárgás megtalálása.
10. Ellenáll a mechanikus sérülésnek.
11. Lehetőség van a nehezen hozzáférhető helyeken a csővezetékek és objektumok szigetelésére.
12. Környezetbarát és tűzálló anyag.
13. A kivitelezés akár 30%-kal is olcsóbb lehet, mint a hagyományos szigeteléseknél.
14. Penészedés gátló.
15. Rozsdásodás gátló - Korrózió gátló
16. A homlokzatot nem kell térben centiméterekkel növelni, mint a táblás szigeteléseknél. Domború esztétikai elemekre is könnyen felhordható. 

TSM Ceramic műszaki jellemzők

Elnevezés Egység Érték Megjegyzés  
         
Termikus vezetőképesség nem több, mint 20 0 C VT/m 0 C 0,0010-0,003 GOST 7076-87  
         
Sűrűsége száraz állapotban Kg/m3 380-410 GOST 17177-94  
         
ssss        
         
sssss        
         

 

 

 

Energetika
A lapos (sima) fal számítási képlete sokkal egyszerűbb a hengeres formájú tárgyakénál. Általában a lapos (sima) fal képlete akkor alkalmazható, amikor a szigetelendő fal átmérője több mint 2000 mm. A TSM Ceramic szigetelés vastagsága 0,5-3,5 mm tartományban változik, tehát a TSM Ceramic alkalmazásakor célszerű a lapos (sima) fal számítási képletek alkalmazása a hengeres formájú tárgyakra is. Így, a TSM Ceramic hőszigetelő borítás vastagságának kiszámítását a forró felületekre az SZP 41-103-2000 szerint végezzük a következő képlet szerint:

δtsm = λtsm (TH –T0 )/άtsm(1,2) (Tn -To );
Q = άtsm(1,2) (Tn -T0 ),
vagy Q = (Tn -T0 ) / (1/άB + 1/άtsm(1,2) + δtp./λtp.),

Ahol a: δtsm - a TSM Ceramic borítás vastagsága (mm) λtsm = 0,001 - a TSM Ceramic hővezetési együtthatója (Vt/mºC) άtsm-1 = 1,29 - a TSM Ceramic hőleadási együtthatója az anyag felvitelekor benn a helyiség ben (Vt/m² ºC) άtsm-2 = 2,2 - a TSM Ceramic hőleadási együtthatója az anyag felvitelekor a szabadban (Vt/m² ºC) TH - a hordozó hőmérséklete (ºC) Tn - a felület hőmérséklete a TSM Ceramic felvitele után, megfelelően az orvosi-higiéniai előírásoknak (ºC) T0 - a környezet hőmérséklete (ºC) Q - a TSM Ceramic anyaggal szigetelt felület hő vesztesége 1 m²-re (Vt)

A borítás vastagságának kiszámításakor az objektumokon, amelyek zárt térben helyezkednek el, a környezeti hőmérsékleti mutatókat kell figyelembe venni +18 ºС, +20 ºС. A borítás vastagságának kiszámításakor az objektumokon, amelyek nyílt területen helyezkednek el, a környezeti hőmérséklet mutatója megegyezik az adott régió éves átlag hőmérsékletével. 7 TSM Ceramic - a folyék

A TSM Ceramic borítás vastagságának kiszámítása a hideg felületekre
(a kondenzáttól a jég képződésig)

Ahogy azt a gyakorlat mutatta, minél magasabb a levegő páratartalma a helyiségben, annál vastagabb kell, hogy legyen a szigetelés. Ám vannak olyan feltételek, amelyek mellett a kondenzát és a jég eltávolítása az objektum felületéről lehetetlen. Ezek az említett feltételek akkor keletkeznek, amikor a hőmérséklet gradiense több, mint 35 ºC 70% levegő páratartalom mellett. A TSM Ceramic szigetelési vastagságának kiszámítása a SZNIP 41-03-2003 szerint történnek a következő képlet szerint:
δtsm = λtsm/άtsm {((T0 –Tн )/(T0 -Tн )-1)};

Ahol: δtsm - Szigetelés vastagsága TSM Ceramic (mm)
λtsm = 0,001 - hőség tényező TSM Ceramic (Vt/m 0 C)
άtsm = 1,29 - a hőátadási tényező TSM Ceramic (Vt/m2 0 C)
Tm - Hőmérséklet
T0 - Környezeti hőmérséklet
(T0 –T) - Számít a hőmérséklet csökkenése bizonyos értékben (0 C - ban),
és a relatív pártartalom. (%-ban)

Olajipar

A TSM Ceramicot nyugodtan lehet használni az olaj- és gázvezetékek szigeteléséhez, mind a felszíni, mind a felszín alatti létesítményeknél. Az így elvégzett munka költsége (az anyagot az izolált objektumra használva) 30%-kal olcsóbb a habhoz vagy az ásványgyapothoz képest. A másik előnye az a gazdasági tényező, hogy működése során akár 40%-kal csökkenti az energiaveszteséget. A TSM Ceramic pozitívan tejesített a „Gázprom”, a „Roszneft” és a „Lukoil” vállalatoknál.

Gépgyártás
TSM Ceramic bevonatot használnak gépkocsik és mozdonyok szigeteléséhez. Mozdonyok, gépkocsi fülkék szigetelése

Hajógyártás
A hajógyártásban a TSM Ceramicot a kabinok, a belső részek folyosójának szigetelésére és vízszigetelésére használják.

Tengerjáró- és belvízi hajók szigetelése

Példa a hab és a folyékony kerámia közös használatára, a TSM Ceramic bevonat alkalmazása csővezetékek szigetelésére

Vegyünk egy konkrét példát:
Külső csövek fűtése: D = 820 mm
TH = +150 0 C - hőmérséklet a kazán kimenetén
T0 = +25 0 C - környező levegő hőmérséklete.
A számítás elvégzését célszerű nyári viszonyokban megtenni, mert ebben az évszakban lesz a legmagasabb a csövek hőmérséklete.
Tn - a cső felületének a hőmérséklete a TSM Ceramic felhordása után
λtsm - 0,001 - hőség tényező TSM Ceramic (Vt/m 0 C)
άtsm = 2,5 - a hőátadási tényező TSM Ceramic (Vt/m 0 C)

TSM Ceramicot viszünk fel a csőre, mint korrózió és hőszigetelő anyagot.
Ebben a példában csökkenteni kell a hőmérsékletet a csőrendszer felületében, amit a továbbiakban poliuretán hab felhasználásával teszünk. Tekintettel arra, hogy a cső felületi érdessége legfeljebb 0,15 mm, a kiváló minőségű TSM Ceramic rétegvastagsága 0,6 mm.